- このトピックは空です。
-
投稿者投稿
-
simonne3104
ゲストW życiu bym nie pomyślał, że kiedykolwiek napiszę coś takiego. Nie dlatego, że jestem święty. Po prostu nigdy nie ciągnęło mnie do hazardu. Nawet los na loterii kupuję raz na dwa lata, jak akurat widzę kolejkę skróconą w Żabce. Ale grudzień mnie wykończył. Święta, prezenty, wigilia u teściowej – standardowa polska rujnacja portfela. Siedzę sobie w drugi dzień świąt, wszyscy śpią po kompocie z karpia, a ja patrzę w aplikację bankową i widzę, że do wypłaty jeszcze tydzień, a na koncie 137 złotych i osiemnaście groszy.
Fajnie, pomyślałem. Nawet na fajki nie starczy.
Żona poszła spać z córką, w telewizji leciał „Kevin sam w domu” po raz czwarty, a ja przeglądałem telefon na kanapie. Nuda śmiertelna. I wtedy przypomniałem sobie o czymś, co rzuciło mi się w oczy tydzień wcześniej na jakimś forum. Ktoś tam wrzucił screen z wygraną, a w komentarzach ludzie pisali o stronie. Nie zwróciłem wtedy uwagi. Ale tej nocy, z pustym kontem i świadomością, że do Nowego Roku jeszcze trzeba jakoś dotrwać – pomyślałem: a co mi tam.
Wpisałem w Google. Pierwszy link. Strona wyglądała normalnie – żadnego cyrku, żadnych kolorowych klaunów. Po prostu przejrzysty interfejs, kilka automatów, sekcja na żywo. Zarejestrowałem się w minutę. Nie musiałem podawać karty, bo miałem opcję szybkiego przelewu. Wpłaciłem osiemdziesiąt złotych. Tyle byłem w stanie ryzykować bez wyrzutów sumienia.
I zacząłem grać.
Wybrałem automat z dinozaurami. Nie wiem czemu. Może dlatego, że córka ostatnio ogląda Jurrasic Park. Małe stawki – po dwa złote, po cztery. Normalnie, bez ciśnienia. W ciągu godziny zrobiło się z ośmiu dyszek… dwieście złotych. Nie wierzyłem. Sprawdziłem historię transakcji, potem jeszcze raz. Wszystko się zgadzało. Wypłaciłem stówę, żeby być bezpiecznym, a resztę zostawiłem do dalszej gry. I wtedy właśnie trafiłem na stronę, o której później myślałem, że jest moją polską domeną szczęścia – otworzyłem zakładkę i zobaczyłem, że to vavada pl. Normalna, lokalna wersja. Bez kombinowania.
Grałem dalej. Godzina druga w nocy. W domu cisza, tylko lodówka buczy w kuchni. Przeszedłem na ruletkę, bo automaty zaczęły mnie nudzić. Postawiłem na czarne. Potem znowu na czarne. Potem na zero. Zero wygrało. Zrobiło się z czterystu osiemset. Nie wiedziałem, co robić. Chciało mi się krzyczeć, ale nie mogłem, bo bym obudził wszystkich. Siedziałem więc na tej kanapie, gryzłem palec i patrzyłem jak licznik rośnie.
W nocy przychodzi taki moment, że przestajesz myśleć racjonalnie. Może to brak snu, może adrenalina. Postawiłem wszystko na jeden zakład. Trzysta złotych na czerwone. I przegrałem. Głupie, prawda? Mogłem wypłacić, zamknąć komputer i iść spać jako ten gość, który w Wigilię wygrał pół tysiąca. Ale nie. Musiałem sprawdzić, czy dam radę więcej. Nie dałem.
Zostało mi sto złotych. Z tych ośmiuset.
Przez chwilę miałem ochotę rzucić laptopem o ścianę. Ale potem wziąłem głęboki oddech. Przecież i tak zacząłem od osiemdziesięciu, a teraz i tak byłem dwadzieścia do przodu. Paradoksalnie ta przegrana mnie otrzeźwiła. Postanowiłem, że gram dalej, ale inaczej. Małe kroki. Postawiłem dziesięć na swój szczęśliwy numer – siedemnaście. Wygrałem. Postawiłem znowu dziesięć. Znowu. W ciągu kolejnych dwudziestu minut odbiłem się z powrotem do trzystu złotych.
Tym razem nie czekałem. Wypłaciłem dwieście pięćdziesiąt. Zostawiłem pięćdziesiąt na dokładkę.
I wtedy znowu wszedłem na vavada pl, tym razem celowo – chciałem sprawdzić, czy może jest jakiś bonus powitalny, którego nie wykorzystałem. Okazało się, że był. Doliczyli mi dwadzieścia złotych za samą rejestrację. Nie grałem już o prawdziwe pieniądze – tylko o tę premkę. Postawiłem wszystko na jakiś głupi owocowy slot i wyciągnąłem z tego stówę. Śmiechu warte.
Nad ranem, koło piątej, zamknąłem wszystko. Położyłem się na kanapie i spojrzałem w sufit. Na koncie miałem czterysta złotych więcej niż przed Wigilią. Nie zawrotna suma, ale dla faceta z pustym portfelem i tygodniem do pierwszego – różnica między głodówką a normalnymi zakupami.
Następnego dnia żona zapytała, skąd hajs na nowe buty dla Małgosi. Powiedziałem, że dostałem premię. Skłamałem w żywe oczy, ale wolałem nie tłumaczyć, że siedziałem do piątej nad ranem, stawiając na dinozaury i siedemnastkę. Nie zrozumiałaby. Albo gorzej – pomyślałaby, że mam problem.
Ale ja nie mam problemu. Mam historię.
Od tamtego grudnia minęły trzy miesiące. Zalogowałem się na vavada pl jeszcze dwa razy. Raz wygrałem stówę, raz przegrałem pięć dych. Wyszedłem na zero. Nie ciągnie mnie tam codziennie, nie sprawdzam powiadomień, nie śnią mi się automaty. Po prostu czasem, w nudny wieczór, kiedy żona idzie wcześniej spać, a ja mam ochotę na małe ryzyko – wchodzę, wpłacam niewiele i gram jak na automatach w salonie gier za dzieciaka. Tyle że teraz stawki są wyższe, ale i emocje prawdziwsze.
Najbardziej zapamiętam tę noc wigilijną. Nie dlatego, że wygrałem. Tylko dlatego, że przegrałem i się nie załamałem. To chyba najważniejsza lekcja, jaką można wyciągnąć z hazardu – nie to, jak podnosisz stawki po wygranej, ale czy potrafisz odejść od stołu po przegranej. Ja tego wieczoru wyszedłem z plusem. Nie wielkim, ale swoim.
I do dzisiaj, kiedy ktoś pyta mnie o rady na oszczędzanie, wzruszam ramionami. Bo czasem najlepszą inwestycją jest osiemdziesiąt złotych, nocka bez snu i odrobina głupiej odwagi. Albo przypadku. Albo tego, że akurat tego dnia kula zatrzymała się tam, gdzie chciałem. A reszta to już tylko pl na historię do opowiedzenia przy piwie.
-
投稿者投稿