- このトピックは空です。
-
投稿者投稿
-
simonne3104
ゲストNie sądziłam, że Wigilię spędzę na oddziale. Ale życie pisze własne scenariusze. Mój tata – siedemdziesiąt dwa lata, serce. Wpadł z zawałem trzy dni przed świętami. Siedziałam przy jego łóżku, patrzyłam na kroplówkę, słuchałam miarowego pikania aparatury. W szpitalu pachniało lekarstwami i dezynfekcją. Gdzieś w oddali grały kolędy z telewizora. To nie były święta, jakie sobie wymarzyłam.
Tata zasnął około dwudziestej. Miałam czas dla siebie. Poszłam do szpitalnego sklepiku po kawę, ale był zamknięty. Wróciłam na korytarz, usiadłam na plastikowym krześle i wyjęłam telefon. Co miałam robić? Nie było sensu wracać do domu – pociągi nie jeździły, a poza tym nie chciałam zostawiać go samego. Więc siedziałam. Siedziałam i czułam, jak ta świąteczna samotność wsiąka we mnie każde włókno.
W pewnym momencie – nie wiem, dlaczego – otworzyłam przeglądarkę. Może z nudów, może z rozpaczy. Przeglądałam strony bez celu, gdy natknęłam się na coś, co przykuło moją uwagę. Ktoś na forum pisał o vavada darmowe spiny. O tym, że można dostać coś za darmo, bez wpłacania własnych pieniędzy. Normalnie nie zwróciłabym na to uwagi. Ale było Boże Narodzenie, byłam sama, a tata leżał chory za ścianą. Potrzebowałam czegokolwiek, co oderwie mnie od tych myśli.
Zarejestrowałam się. Poszło szybko. Bonus pojawił się od ręki – kilkadziesiąt darmowych spinów, żadnej wpłaty. Pomyślałam: „Co mi tam”. Wybrałam automat z motywem śnieżynki. Pasowało do świąt. Postawiłam niskie stawki, żeby pograć dłużej. Kręcę. Nic. Kręcę. Mała wygrana. Wciągnęło mnie to. Przez chwilę nie myślałam o szpitalu, o tacie, o tym, że jutro znów będzie stres i badania. Byłam tylko ja i te wirujące śnieżynki.
Bonus się kończył. Miałam ostatnie spiny. Nic wielkiego się nie działo. Właściwie to już byłam gotowa zamknąć stronę, gdy nagle – trzy srebrne gwiazdki. Bonusowa gra. Dostałam dodatkowe spiny, tym razem z mnożnikiem. Kręcę. Nic. Kręcę. Mała wygrana. Aż w końcu – coś eksplodowało. Cały ekran wypełnił się śnieżynkami. Mnożnik skakał. Saldo rosło w oczach.
Patrzyłam na cyfry i nie wierzyłam. Najpierw 500, potem 1000, potem 3000. Kiedy gra się skończyła, na koncie widniało dziesięć tysięcy złotych. Siedziałam na plastikowym krześle szpitalnym, wśród zapachów lekarstw i sterylności, i trzymałam w ręku dziesięć tysięcy złotych z vavada darmowe spiny. Z bonusu. Z niczego.
Odłożyłam telefon. Spojrzałam na tatę. Spał spokojnie. Pikalo. Wzięłam głęboki oddech. Złożyłam wniosek o wypłatę. System poprowadził mnie krok po kroku – dane, weryfikacja, potwierdzenie. Poszło sprawnie. Dostałam informację, że pieniądze będą w ciągu 24 godzin.
Przyszły następnego dnia. W Boże Narodzenie. Siedziałam przy łóżku taty, trzymając w ręku potwierdzenie przelewu. Nie powiedziałam mu od razu. Czekałam, aż poczuł się lepiej. Dopiero gdy lekarze powiedzieli, że wszystko idzie w dobrym kierunku, usiadłam przy nim i opowiedziałam. O tym, jak siedziałam na korytarzu, jak przewijałam telefon, jak trafiłam na vavada darmowe spiny.
Tata nie uwierzył. Myślał, że żartuję. Aż mu pokazałam. Patrzył na ekran, potem na mnie, potem znowu na ekran. „To prawda?” – zapytał. „To prawda” – odpowiedziałam. Zaśmiał się. Po raz pierwszy od czasu, gdy trafił do szpitala. „Jakaś ty szczęściara” – powiedział.
Gdy wyszedł ze szpitala, kupiłam mu nowy fotel. Taki, o jakim zawsze marzył – duży, obrotowy, z podłokietnikami, w którym mógł siadać i czytać gazety. Kosztował dwa tysiące. Za kolejne dwa spłaciłam jego zaległy rachunek za leki. Bo okazało się, że nie mówił mi, jak bardzo brakuje mu pieniędzy. Za tysiąc kupiłam mu ciepły sweter i kapcie. Resztę odłożyłam. Na jego następne leki. Na czarną godzinę.
Minął miesiąc. Tata wrócił do domu. Siedzi teraz w swoim nowym fotelu, czyta gazety i pije herbatę. Czasem, gdy na niego patrzę, myślę o tamtej wigilijnej nocy. O pustym korytarzu, o plastikowym krześle, o tym uczuciu beznadziei. Gdyby nie ta nuda, gdyby nie ta reklama, gdyby nie vavada darmowe spiny – do dziś tata siedziałby w starym, rozpadającym się fotelu, a ja martwiłabym się, skąd wziąć pieniądze na jego leki.
Nie mówię, że hazard to dobry pomysł na życie. Bo nie jest. Większość ludzi traci. Ale czasem, naprawdę czasem, zdarza się coś, co zmienia perspektywę. Dla mnie to były vavada darmowe spiny. Dla kogoś innego będzie to coś zupełnie innego. Ważne, żeby nie dać się wciągnąć. Ważne, żeby pamiętać, że to tylko gra. A najważniejsze w życiu jest to, co dzieje się po wyłączeniu telefonu.
Dziś, gdy tata siada w swoim nowym fotelu i uśmiecha się do mnie, wiem, że to był najlepszy prezent, jaki mogłam mu dać. Nie tylko fotel. Nie tylko spłacone rachunki. Ale przede wszystkim to, że w najgorszym momencie nie straciłam głowy. Że zrobiłam krok w nieznane. I że dzięki temu on ma teraz spokój. A ja mam świadomość, że nawet w szpitalu, w Wigilię, na plastikowym krześle, może wydarzyć się coś dobrego. Wystarczy chwila. I odrobina szczęścia. I kilka darmowych spinów, które zmieniły nasze życie.
-
投稿者投稿